Donkergroen: Uitleg op de tast

foto 4Hoe leg je iets uit zonder het te kunnen laten zien? Je moet je publiek een fysieke prikkel geven en ze het laten ervaren.

Donkergroen, een groenonderhoud en voorzieningen bedrijf, had ons gevraagd om een uitleganimatie te maken van hun plan van aanpak voor een aanbesteding. Ze zaten al bij de laatste twee dus het was ontzettend spannend. De aanbesteding van Donkergroen ging om het groenonderhoud te voorzien voor Visio. Visio is een grote organisatie die blinden en slechtzienden helpt en begeleidt om mee te draaien in de maatschappij.

2d63b98c671f68fbc3f36c38e0a97389We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn gekomen met een tegenvoorstel voor Donkergroen. Het plan van aanpak in een andere vorm uitleggen in een animatie is een goed idee om alles nog even kort en bondig uit te leggen. Maar tegelijkertijd is het oude wijn in nieuwe zakken. We moeten de jury overtuigen, ze die fysieke prikkel geven en ze het laten beleven! Ze moeten ervaren dat Donkergroen overal aan gedacht heeft en zich ontzettend goed verdiept heeft in de doelgroep.

We hebben voorgesteld om de jury te blinddoeken en ze zo blind een puzzel op te laten lossen.

De jury moest onderling rollen afspreken om zo de puzzel goed op te lossen. Een leider, iemand die bouwt, iemand die inventariseert etcetera. Voor het bouwen waren ook allerlei vaardigheden nodig die Visio graag wou terugzien in een samenwerking. Op de puzzel was ook braille aangebracht waar de slogan van Visio te lezen/voelen was. Het eindresultaat: een opgeloste puzzel met illustratie verwerkt in een plantenbak. De illustratie laat ook elementen zien hoe Donkergroen op innovatieve wijze nadenkt over de doelgroep van Visio. Bijvoorbeeld bepaalde paden voorzien van een sterk ruikende plantensoort, zodat je op de reuk weet welke kant je op gaat.

a00683bf0569e6f5384aab88c8267f5dHet idee om blind een puzzel op te lossen hebben we overigens niet zelf bedacht. Dit is naar voorbeeld van Harvard University (Boston) waar een soortgelijke opdracht moest worden uitgevoerd. We hebben er alleen onze eigen draai aan gegeven.

En ja, Donkergroen heeft de aanbesteding gewonnen! Dat voelt naar meer!

 

De puzzel is handgemaakt door Marsja van der Ven, ze maakte ook al onze uitlegkoffer.

illustratie puzzel donkergroen

Hierboven: De illustratie van de puzzel.

 


Jorrit

Jorrit van Kaam

Met uitleganimatie is Jorrit op een missie om allerlei onderwerpen en informatie begrijpbaar voor iedereen uit te leggen. Jorrit heeft een uitgesproken visie op onder andere onderwijs, de gezondheidszorg en de overheid. Hij komt snel tot de essentie van de meest complexe onderwerpen en vertaalt deze effectief naar begrijpbare taal.