De blokhypotheek

blokportretVorige week hebben we onze uitleganimatie over de huizenmarkt gelanceerd. Tiedo Compagne stelde de winnende vraag: “Hoe werkt een blokhypotheek en wat is het voordeel?” Dat bleek een pittige vraag te zijn, ook voor ons, want hoewel het basisprincipe van deze hypotheekvorm vrij eenvoudig klinkt, wordt niet meteen duidelijk wat het voordeel kan zijn.

Heel simpel gezegd bestaat de blokhypotheek uit twee delen: een geleend bedrag dat maandelijks afgelost wordt (annuïteitenhypotheek) en een tweede lening waarmee die aflossing voor een deel (max. de helft) gefinancierd kan worden. Zo heb je in eerste instantie dus minder maandelijkse lasten, maar bouw je met die extra lening wel nog meer schulden op.

Het idee achter deze hypotheekconstructie is dat starters, die niet veel te besteden hebben, toch sneller geneigd zullen zijn om een woning te kopen en zo de huizenmarkt weer vlot trekken. Lagere maandlasten klinkt natuurlijk aantrekkelijk en daarbij is de tweede lening ‘flexibel’. Dat wil zeggen dat de hoogte van het te lenen bedrag op elk moment gewijzigd kan worden. Ook kan de koper de lening afsluiten en aflossen wanneer hij wil.Huizenmarkt2

Er zitten dus wel wat voordeeltjes aan de blokhypotheek, maar die wegen voor veel mensen niet op tegen de vele nadelen (extra schuld, hogere rente, complexiteit). De meeste banken en hypotheekadviseurs zien er dan ook niet veel heil in. Ook diverse financiële tijdschriften zoals FiscAlert (juni 2013) zijn negatief, al werkt een aantal banken op dit moment wel aan hun eigen varianten op de hypotheek. Wellicht dat deze wat gunstiger zullen uitpakken voor de de koper

Bekijk onze uitleganimatie hieronder: 


Jorrit

Jorrit van Kaam

Met uitleganimatie is Jorrit op een missie om allerlei onderwerpen en informatie begrijpbaar voor iedereen uit te leggen. Jorrit heeft een uitgesproken visie op onder andere onderwijs, de gezondheidszorg en de overheid. Hij komt snel tot de essentie van de meest complexe onderwerpen en vertaalt deze effectief naar begrijpbare taal.